Oefentherapie

Base for Stability 9 Oefentherapie

Wat is oefentherapie?

Oefentherapie is een ‘hands-of’ therapie die kijkt naar jouw houding en beweeggedrag. Een Oefentherapeut is expert in het analyseren van veel verschillende houdingen waar je dagelijks mee te maken hebt; lopen, staan, zitten, bukken, tillen, sporten en werken. Door op een inefficiënte manier te bewegen kunnen (langdurende of terugkerende) lichamelijke klachten ontstaan.
De oefentherapeut maakt je bewust van zowel houding en beweging ten opzichte van je lichamelijke klacht, maar ook de bewustwording van bijvoorbeeld je stemming, gevoel, stress, spanning, ontspanning, leefstijl en andere factoren op je lijf (en jouw klachten).

Psychosomatische klachten

Als er meer psychosociale factoren bij komen, spreken we vaak van psychosomatische klachten. Ook met psychosomatische klachten kan de oefentherapeut je begeleiden om lichaam en geest weer in evenwicht te brengen; zo leer je onder andere signalen van je lijf herkennen en leer je op een gezonde manier met spanning en stress om te gaan. De oefentherapeut analyseert jouw klacht met een holistische kijk. Samen maak je een behandelplan, gebaseerd op wat jij belangrijk vindt en wilt bereiken. Hiermee ga je aan de slag.

Tijdens de behandelingen maakt de oefentherapeut gebruik van o.a. houding en beweegadviezen, specifieke oefeningen om je lijf weer in balans te brengen, gesprekken (coaching) en therapeutisch lichaamswerk.

 

Barreworkout base for stability

Voor wie?

Welke klachten kan een oefentherapeut behandelen?

  • Houding gerelateerde klachten (vaak zijn dit nek/ schouder/ rug klachten)
  • Spannings hoofdpijn
  • Psychosomatische klachten (denk aan burn-out, spanningsklachten, hyperventilatie)
  • Chronische pijn

of denk aan: KANS (RSI), muisarm, smartphone-nek, tablet-schouder, tennisarm, golferselleboog, carpaal tunnel syndroom, nek-, arm- en schouderklachten, whiplash, heup-, knie- en voetklachten, lage rugpijn, rugklachten

Of bij aandoeningen en ziektes als:
ziekte van Scheuermann, artrose,  osteoporose, scoliose, lumbago, ischias, spit, hypermobiliteit, hernia.

Onze oefentherapeuten:

cropped-favicon-B-1.png

Lieke van Oorschot

Gediplomeerd Oefentherapeut, psychosomatisch therapeut i.o. en Hatha yogadocent.
Als oefentherapeut heb ik geleerd om goed te kijken naar iemand, je leert op het begin te kijken naar het fysieke lijf. Wat is de houding en hoe beweegt diegene. Wat is hiervan de relatie met de klacht of de hulpvraag? Alleen door naar het fysieke lijf te kijken kom je er vaak wel, maar soms is er meer nodig. Dat meer ligt in het psychosociale aspect, dit wordt dan zeker waar nodig meegenomen in mijn aanpak.
Ik word enorm blij van mensen helpen die zelf hun klachten willen aanpakken, op zoek zijn naar meer balans en hierbij begeleiding in nodig hebben. Door te ervaren hoe je lijf beweegt, wat een juiste lichaamshouding is, hoe je lichaamssignalen opmerkt, wat juiste oefeningen zijn voor jou klacht en wat dat kan betekenen voor jou hulpvraag. Ik help je graag bij het bereiken van jouw hulpvraag, met jou ‘in the lead’ en ik meer op de achtergrond.